Új biomassza tüzelőrendszert adtak át a tatabányai fűtőerőműben

2015. október 8., csütörtök 06:40

A tatabányai fűtőerőmű a város 23 ezer lakását látja el távfűtéssel és biztosítja a háztartások haszon melegvíz igényét, kapcsolt villamosenergia termelés mellett.

Eddig az erőmű hőtermelő berendezéseinek energia ellátását import földgázzal oldották meg. A hosszútávú nemzeti energia stratégia és az olcsóbb városfűtés megvalósítása érdekében, 2012-ben született meg az a döntés, hogy az erőmű tüzelés technológiáját részlegesen át kell állítani biomassza tüzelésre. A beruházás előkészítő munkái már tavaly elkezdődtek és most fontos mérföldkövéhez ékezett az erőmű biomassza tüzelőanyagra való átalakítása.

A tatabányai fűtőerőműben 2015. 09. 16-án ünnepélyes átadásra került sor, melynek házigazdái dr. Sámuel Emese és Kamarás Zoltán, a Tatabánya Erőmű Kft. ügyvezető igazgatói voltak. Az ünnepségen részt vettek dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, dr. Bitay Márton Örs államtitkár, Bencsik János országgyűlési képviselő, dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott, Schmidt Csaba polgármester, Patay László az MVM OVIT Zrt. vezérigazgatója és Kocsis Mihály a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója is.

Dr. Sámuel Emese beszédében kiemelte, hogy a beruházás 1,5 Mrd Ft Európai Uniós támogatással, mintegy 7 Mrd Ft-os összértékben valósul meg. A biomassza fejlesztés eddig beépített berendezéseivel a beruházásnak az első szakasza valósult meg, mely során elkészült egy faapríték tüzelésű, 20 MW teljesítményű forróvíz kazán, valamint az új tüzelőanyag tárolótér és a hozzá tartozó a biomasszát feladó szállítószalag rendszer.

A beruházás befejezéséig az erőműben még két régi vegyes (földgáz-olaj) tüzelésű kazánok átalakításával, egyenként 37 MW-os teljesítményű faapríték tüzelésű kazán építése valósul meg. A tüzelőanyag váltással az erőmű jelenlegi földgáz felhasználásának 86%-át fogja kiváltani az új környezetbarátabb és olcsóbb megújuló energia.

Schmidt Csaba polgármester ünnepi beszédében visszatekintett a múltra - az erőmű 2010-ben került az önkormányzat 51 % - os többségi tulajdonába. A hosszútávú jövő kialakításának stratégiájában elsődleges szerepet játszott, hogy a város hőigényének folyamatos és biztonságos ellátását növelve, az új tüzelőanyaggal működtetett erőmű üzemeltetése a hazai erőforrások felhasználásával, a lehető legkevesebb költséggel járjon. A beruházás eredménye, remélhetőleg a városlakók fűtésének rezsicsökkentésében is előbb-utóbb megnyilvánul.

A beruházás megvalósításával el fogjuk érni kitűzött céljainkat, ami a város foglalkoztatási helyzetén is javít, hiszen ezzel 41 új munkahely is létesül.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ünnepi beszédében kiemelte, hogy a megyeszékhely ezzel a beruházással megtette az első lépést a városi távfűtés energetikai függetlensége felé. A miniszter utalt arra, hogy a Nemzeti Vidékstratégia kiemelt céljai közé tartozik az energia-önellátás biztosítása. Miközben az energia fogyasztása világszerte növekszik, nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy éljünk a saját erőforrásainkkal, egyebek között azzal, hogy hasznosítsuk az erdőgazdaságok melléktermékeit. Hazánkban ma példaértékű ez a beruházás, mert magyar technológiára alapozták a fejlesztést, magyar kivitelezéssel valósul meg, csökken vele az ország importföldgáz függősége és egyben új munkahelyek létesülnek.

A beruházás kivitelezését pályázati úton az MVM OVIT Zrt. nyerte el, melynek a fővállalkozói szerződését még a tavalyi évben írták alá. A beruházás magában foglalja a faapríték tüzelésű kazánok és a hozzájuk tartozó behordó rendszer beszerzését, valamint a berendezések beépítéséhez szükséges építészeti, gépészeti, irányítástechnikai és villamos tervezési, illetve kivitelezési munkákat.

A faapríték tüzelőanyag beszállításáról a Vértesi Erdő Zrt. gondoskodik. A felek ez év tavaszán írták alá azt a hosszútávú szerződést, mely szerint az erdőgazdaság 2032-ig vállalja az évi, mintegy 100 ezer tonna tüzelőanyag, megfelelő logisztikával történő folyamatos szállítását.

KF

Kevesebb