Középpontban a biomassza

2022. november 17., csütörtök 08:30

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) 1996-ban alakult azzal a céllal, hogy a hazai kapcsolt hő- és villamosenergia-termelést szakmailag támogassa, emellett ellássa a kapcsolt energiatermelésben érdekelt jogi és magánszemélyek szakmai érdekképviseletét, továbbá tudományos és oktatási tevékenységével terjessze, népszerűsítse a kapcsolt energiatermeléssel összefüggő ismereteket, technológiákat. Az MKET október 20-án szervezett szakmai workshopot mintegy 40 fő részvételével a Tatabánya Erőmű Kft-be. A cég beszámolt többek között arról, hogy milyen eredményeket értek el fejlesztésükkel, a biomasszával történő kapcsolt termeléssel, melyről dr. Sámuel Emese ügyvezető igazgató tartott előadást a megjelenteknek.

A cégvezető kiemelte: a jelenlegi háborús helyzet és energiaválság az energetikában rávilágított arra, hogy az importfüggőséget, valamint a végső energiafelhasználásunkat csökkenteni kell, az energiahatékonyságot pedig fokozni, ugyanakkor a hazai energiaforrásokat jobban ki kell használni. Habár a kapcsolt energiatermelésnél a fűtőművek akár nagyobb energiaátalakítási hatásfokkal üzemeltethetők (és a technológia is jóval egyszerűbb), a villamosenergia értékesítése és a villamos önfogyasztás fedezése jelenleg kiemelkedő szempontok. A szakember hangsúlyozta, hogy a villamosenergia-termelés fokozása és a földgáz mellett alternatív tüzelőanyagra való átállás nem csak gazdaságossági érdek, hanem ellátásbiztonsági szempont is.
A Tatabanya Erőmű Kft. céljai között szerepel a gőzös technológiához tartozó régi tápház lecserélése korszerűbb technológiával, illetve megoldani az olajlefejtő állomás, az olajfeladó rendszer rekonstrukcióját. Középtávú tervük a telephelyen új biomassza gőzkazán és gőzturbina gépegységek telepítése. Dr. Sámuel Emese aláhúzta, hogy 100%-ban megújuló bázison szeretnék ellátni Tatabánya város távhő igényét, és megkétszerezni a villamosenergia-termelést, melynek alapja a tüzelőanyag beszerezhetősége.
Az MKET-konferencián a cég részéről a hőtárolókat Solt Árpád automatizálási és irányítástechnikai vezető mutatta be, a biomassza tüzelés fontosabb hazai és régiós témáiról pedig Fülöp Gábor (EON) beszélt az érdeklődőknek, akik erőmű-bejáráson is részt vehettek.







Kevesebb