Óriási elismerés a Tatabánya Erőmű Kft.-nek

2019. szeptember 26., csütörtök 12:23

Energiahatékony Vállalat nagydíjat vett át dr. Sámuel Emese ügyvezető

A Virtuális Erőmű Program (VEP) mintegy 9 ezer vállalati, 350 ezer diák, több száz önkormányzati, valamint intézményi és lakossági partnerével a legszélesebb körű nonprofit fenntarthatósági kezdeményezés Közép-Kelet Európában. A VEP célja, - melynek Áder János köztársasági elnök a fővédnöke, s melyet az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választottak - hogy a partnerek energia- és CO2 megtakarításait pályázatain és projektjein keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza. A köztársasági elnök egyébként kedden a New York-i ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek ismertette a program lényegét, kiemelve, hogy a legolcsóbb energia az, melyet meg sem termelünk.

Az idei esztendőben szeptember 25-én, Budapesten került sor a Virtuális Erőmű Program XI. Parlamenti Díjátadó Gálájára, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott védnöksége, valamint a Pannónia Szíve térség miniszterelnöki biztosának támogatása mellett. A díjátadó résztvevőit Jakab István, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte.
A rangos eseményen a Tatabánya Erőmű Kft. nevében dr. Sámuel Emese ügyvezető igazgató Jakab Istvántól, valamint Molnár Ferenctől, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától és Mezősi Balázstól, cég operatív igazgatójától vette át az Energiahatékony Vállalat díjat, mely nem csupán a megyeszékhelynek, hanem az egész régiónak hatalmas elismerés. A gálán Tatabánya önkormányzatát Bereznai Csaba alpolgármester képviselte. Az erőmű már eddig is szép eredményeket ért el az energiahatékonyság és a környezetvédelem terén, a mostani pályázati siker ennek a teljesítménynek a megkoronázása. A kitüntető oklevelet ugyanis csak az a cég kaphatja meg, amely saját energiatudatosságának megteremtésén túl olyan energiahatékonysági beruházásokat valósított meg, amely igazolhatóan, nagymértékben hozzájárult energiafogyasztásának csökkenéséhez.
Dr. Sámuel Emese a díj kapcsán érdeklődésünkre válaszolva elmondta:
„Ez a díj a Tatabánya Erőmű Kft. valamennyi dolgozójának kitüntetése, elismerése mindannak, amit vállalatunk az energiahatékonyság terén az elmúlt években tett. Egyúttal üzenet és felelősség is: a jövőben is arra fogunk törekedni, hogy minél többet adhassunk vissza a társadalomnak és minél többet tegyünk környezetünk védelméért. A díj átvétele után rögtön köszönetet kell, hogy mondjak az erőmű munkatársainak, illetve Schmidt Csabának, Tatabánya polgármesterének, valamint város vezetésének azért a korábbi bátor többségi tulajdonosi döntésért, mely lehetővé tette a gáztüzelésű technológia átalakítását, hozzájárulva „zöld céggé” válásunkhoz. A most kapott nagydíj azt jelenti, hogy jó úton járunk.”
A 2011-ben indult Virtuális Erőmű Program célja, hogy összegyűjtse, rendszerezze, számszerűsítse és közzétegye a vállalkozások energiahatékonyság terén elért eredményeit. Ez több célt is szolgál. Egyrészt a feltöltött adatok olyan tudásbázist jelentenek, amelyek az energiaracionalizálást célul kitűző vállalkozásoknak adhatnak ötleteket, így egyfajta tudásbázisként funkcionál. Másrészt a VEP segít számszerűsíteni és összesíteni a már elért megtakarításokat, így az illetékes állami szervek számára hasznos információforrást jelent a vállalkozási szféra energiahatékonyságáról. Az innen származó adatokat az államigazgatás felhasználhatja az EU felé tett vállalások teljesítésének alátámasztásául, továbbá elemzésük hátteret szolgáltathat a támogatási rendszer korszerűsítéshez is.
Fontos tudni, hogy s zöldgazdaság kiemelt kormányzati prioritás: az energiahatékonyságnál „zöldebb” megoldás nincs, a fel nem használt energia a leginkább környezetbarát. Minden energiahatékonyságba fektetett forint két forintot takarít meg azáltal, hogy kevesebbet kell költeni az energiarendszer bővítésére.





Kevesebb