Középpontban az éghajlat-változás a Tatabánya Erőmű Kft-nél

2019. July 1., Monday 11:50

A Tatabánya Erőmű Kft. adott otthont a Komárom-Esztergom Megyei Éghajlat-változási platform soron következő ülésének.

A mai napok időjárása is alátámasztja, hogy bizony egyre melegebbek a nyári napok és időjárásunkat a szélsőséges változások jellemzik. Ettől jobban semmi sem szemléltethette a klímaváltozás témájának fontosságát, aminek szakértőit dr. Sámuel Emese, a Tatabánya Erőmű Kft. ügyvezetője köszöntötte az erőmű felfrissülést nyújtó falai között.

A Komárom-Esztergom Megyei Éghajlat-változási platform tanácskozásának előzménye, hogy a kormány a partnerségi megállapodásban célul tűzte ki az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a kockázat - megelőzés és – kezelés, továbbá a környezetvédelem és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának előmozdítását.

A szervezők az erőművet ülésezésük helyszínéül azért választották, hogy ezzel elismerjék a Tatabánya Erőmű Kft. és a város környezetvédelem és fenntarthatóság, valamint a klíma- és éghajlatváltozás megállítása érdekében tett lépéseit. A megjelenteket Borsó Tibor, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke, a projekt szakmai vezetője köszöntötte, ezt követően dr. Sámuel Emese a Tatabánya Erőmű Kft. ügyvezetője ismertette a Társaságnál megvalósult technológia váltás előnyeit, illetve beszámolt az egyedülálló korszerűsítések eredményeként bekövetkező 40 ezer tonna szén-dioxid kibocsájtás csökkentéséről is. A Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának képviseletében Oláh András beszélt a levegőminőség védelmét szolgáló tatabányai LIFE projekt munkájáról, elért eredményeiről.
Az előadást követte dr. Mezősi Balázs a Magyar Innováció és Hatékonyság Nkft. operatív igazgatója, aki bemutatta, a dr. Áder János Köztársasági Elnök fővédnökségével működő Virtuális Erőmű programot és annak most formálódó Komárom-Esztergom megyei elemét. Végezetül Hummel Rudolf a nyertes KEHOP 1.2.1-es projektek előrehaladását ismertette.
 
A rendezvényt, a résztvevők számára szervezett látványos üzemlátogatás zárta.
Kevesebb